top of page

INTEGRÁL
CSALÁDÁLLÍTÁS

A Családállítás egy önismereti módszer, amellyel felismerheted életed nehézségeinek gyökereit és elindulhatsz a megoldásuk felé.

A családunk mintázatai belénk vannak írva, genetikailag és lelkileg is. Az örökségünkbe tartoznak a családi nehézségek is: tragédiák, elválások, erőszakok, kirekesztések, veszteségek, kudarcok, háborúk, meg nem értettségek, az élet és halál számtalan jelensége. Ha megismered és elfogadod az örökséged, úgy lehetsz a család tagja, hogy leteheted ezeket a nehéz terheket. Ha így teszel a saját választott út lehet a jutalmad.

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

MILYEN A
"KLASSZIKUS"
CSALÁDÁLLÍTÁS?

A családállítás Bert Hellinger pszichológus nevéhez fűződik, aki a nyolcvanas évek második felében kezdte el ennek a módszernek a kidolgozását. Túllépett a hagyományos nyugati pszichológia megszokott keretein és a pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis, a családterápia és saját eseteinek alapos tanulmányozásával megalkotott egy új módszert. 


Bert Hellinger fedezte fel, hogy létezik egy közös családi lélek, egy olyan családi energiamező, amely meghatározóan irányítja az egyes emberek életét. Ebben a családi lélekben /mezőben szigorú törvények uralkodnak, amik ha megsérülnek, az generációkon keresztül negatív hatással van a családtagokra. Működésbe lép a rendszer-lelkiismeret, például úgy, hogy a gyerek kezd el érthető ok nélkül rosszul élni, vagy valamilyen testi-lelki tünetet mutatni. Mivel az okok ilyenkor nem a saját élettörténetben vannak, mindaddig eredménytelenek maradhatnak a testi és lelki kezelések, amíg a rejtett dinamika napvilágra nem kerül és fel nem oldódik. 

​MIT JELENT AZ, HOGY INTEGRÁL ÁLLÍTÁS?

Az integrál állítás organikusan ötvözi egymással a különböző állítás módszertanokat az ITT és MOST-nak megfelelően. Ezek a hellinger féle családállítás, lélekmozgágos állítás, szellemmozságsos állítás vagy mozgásmeditáció és fúziós állítás. 

13 év és közel 2000 egyéni folyamat után, rendkívül sokat gazdagodott az, amit a Családállítás név alatt csinálok. Számomra mindig kérdés volt, hogy lehet hatékonyabbá, tartósabbá tenni az állítás folyamatát. Az évek során Bodywork és Pszichodráma elemekkel gazdagodott, és az energetikai munka is helyet kapott benne. A családállítás szóval is óvatos vagyok az „állítás” így önmagában pontosabb, hiszen lehet a személyiséggel dolgozni, pl. én-részekkel, lehet a transzgenerációs mintázatokat vizsgálni, de ugyanígy a karmikus és archetipikus rétegeinkhez is hozzáférhetünk a megfelelő tudatállapotokkal.

HOGYAN ZAJLIK AZ ÁLLÍTÁS?

Egy felvezető beszélgetés után a vezető és a résztvevők segítségével megjelenítheted azt a kérdést ami foglalkoztat és rálátást nyerhetsz a mibenlétére, együtt megkereshetjük a megoldáshoz vezető utat. A beszélgetés után kiválasztjuk a témához kapcsolódó szereplőket, majd ők az innformációs mező szerint mozdulnak. Ebből kiderülhet a probléma oka és eredete és a megfelelő szereplőkkel kimondott mondatok, gesztusok, találkozások vezetnek el az oldáshoz. Az oldás után, ha a folyamat kívánja relaxációban megyünk át, hogy a téma még mélyebben beíródjon az energetikai rendszeredbe.

Minden családnak megvan a maga működési szabálya. Úgynevezett rendek mentén szerveződik. A rendek szigorú törvények, melyek biztosítják a zavartalan működést, fejlődést, és azt, hogy az egyensúly meglegyen.
Az egyik alaprend az, hogy a család minden tagjának egyenlő joga van az odatartozáshoz. Például egy korán elhunyt gyerek nagy fájdalom, így sokszor a család igyekszik megfeledkezni róla. Az utána született gyerek így nem tud meghalt bátyjáról/nővéréről.
A család minden tagjának megvan a maga helye. Az érkezési sorrend dönti el a helyet. A szülők magasabb helyen állnak, mint a gyerekek, hisz nélkülük meg sem születhettek volna. Ez akkor is érvényes, ha a gyermek örökbeadott. A hely törvénye nemcsak függőlegesen szabályoz, hanem vízszintesen is. Így a gyerekek születési sorrendje fontos. Ez vonatkozik a házasságokra is. Az első házasság magasabb szinten van, mint a második. 
A harmadik rend a kiegyenlítődés törvénye, vagy másképp az adás és kapás egyensúlya. Ha valamit kapunk, legyen az jó vagy rossz, adósnak érezzük magunkat. Ezért az a dolog rendje, hogy tudjuk viszonozni. Ha ez nem történik meg, megbomlik az egyensúly, ami a családi rendszerre kihat.
A rendek közé tartozik az is, hogy mindenkinek önmagának kell vállalnia saját sorsát. Nagyon gyakori, hogy a gyerekek átveszik szüleik terhét szeretetből.  Ennek rossz következményei vannak mindenkire nézve.

A rend helyreállításának módja az, hogy a kirekesztett, kitaszított, vagy elfelejtett családtagot szeretettel elfogadjuk és helyet adunk neki a szívünkben. Ez a gyógyító mozgás, ez hozza meg az oldást, a pozitív változást.

MIK A CSALÁDOK ALAP TÖRVÉNYEI ?

​Azt hozd ami aktuálisan foglalkoztat, ami neked most a legfontosabb, amilyen életterületeden most tovább szeretnél lépni. Lehet ez párkapcsolat, pénz, munkahely, betegség, életfeladat, családi problémák, félelmek, korlátozó hiedelmek, gyász folyamat. Bármilyen az életed foglalkoztató kérdésre találhatsz továbblépési lehetőséget, nem baj ha ezt egyből nem tudod kötni a családodhoz. Ugyanakkor magad is kereshetsz a mostani helyzetedre analóg családi történeteket.

MILYEN
TÉMÁKKAL ÉRDEMES DOLGOZNI?

​​MIÉRT JÓ SEGÍTŐNEK
LENNI?

Nincs olyan szerep amire, ha kiválasztottak, ne lenne a tied. Nagyon komoly tapasztalásokat és útmutatást találhatsz egy képviselő szerepében. Külső megfigyelőként pedig abban szerepben, ami megérint.

 

Két alapvető figyelmi fókuszt ajánlok, ha résztvevő vagy:

1. Hogy vagyok az adott szerepben? Milyen az az attitűd, amit képviselek? Én hogyan csinálom/nem csinálom ugyanezt? Mi ez a szerep a belső szereprepertoáromból? Kit hangosítok ki (ez egyvalaki, vagy többek szerepösszessége)? Hogy van ez az én életemben?

 

2. Hogy vagyok azzal a családomban, akit most játszok? Pl. ha apai nagymamát játszok, hogy vagyok én az apai nagymamámmal? Mennyire ismerős a helyezet? Nekünk milyen a viszonyunk? Én már megléptem azt, amit most az állítónak a témája? Milyen a másik oldalon lenni?  Gyakran egy adott nehézség másik szereplőjének az oldaláról kísérheted figyelemmel, hogy hogy van ő ebben a helyzetben. Milyen lehet az elutasított, el nem fogadott, dühöm tárgyának lévő szerepében lenni?

 

Ha mindezeket a kérdéseket csak egy folyamatban végig megválaszolod, az komoly önismereti munka. Egy nap pedig 4-5 folyamat van. Ha nem volt eddig témád résztvevőként biztosan találsz. Talán felhívja a figyelmed egy olyan helyzetre, ami mellett eddig elmentél.

 

Ha először jössz életedben, jó ha kipróbálod először mások játékában magad, hogy megfigyelhesd a bizonytalanságaid, szkepszised a folyamattal kapcsolatban és magabiztosabban gyere majd állítani.

Az emberek 98%-a alkalmas az állításra, fontos a nyitottság, előképzettség nem szükséges. Alapfeltétel: pszichiátriai kezelés alatt álló, pszichikumra ható gyógyszert szedő (antidepresszánsok), drog és alkohol függő csak a kezelővel egyeztetve és annak jóváhagyásával lehetséges, hogy részt vegyen egy állításon. Hozz magaddal kényelmes ruhát és ennivalót. Az állítás után pedig jó, ha feljegyzed a fontos gondolataidat, megéléseidet. 

MI AZ ALAPFELTÉTELE ANNAK, HOGY ÁLLÍTHASS?

Ez attól függ, mennyire van benned megdolgozva az adott téma. Lehet, hogy egy állítás elég és az is lehet, hogy több kell. A változás mindenképpen el fog indulni egy állítás után is. A téma mélységétől függ, a személyiséged gyökerét érintő problémához több idő kell, több folyamat, egy -egy lokális kérdés akár egy állítás után is változhat, megoldódhat. 

HÁNYSZOR LEHET/ÉRDEMES ÁLLÍTANI EGY TÉMÁRA?

HELYETTESÍTI AZ ÁLLÍTÁS A PSZICHO-TERÁPIÁT /TERÁPIÁT?

Nem helyettesíti. Az állítás egy kiegészítő önismereti műfaj, ami mély változásokat tud elindítani, de mindenképpen az önismereti terápiás munka javasolt mellette. Ez különösen fontos az állítás után, amikor érdemes akár egy rövid együttműködésre leszerződni egy önismereti mentorral, pszichológussal, hogy feldolgozd a tapasztaltakat. Ez érvényes akkor is, ha csak segítőként vagy jelen, ugyanis így is tud a folyamat ugyanolyan erős lenni, mintha te állítanál. 

A pszichológiai szakma véleménye megoszlik magáról az állítás hatásáról. Vannak ellenzői és pártfogói is, viszont egyre gyakoribb az állítások elfogadása. Egyre több kutatás igazolja a pozitív hatását. A hozzám megérkező emberek 70-80% jellemzően valamilyen terápiás kísérésben van és az ott megjelent helyzeteket dolgozza fel az állításban, majd a megélt változásokat viszik vissza a terápiába és dolgoznak rajta tovább. Mind a terapeuta mind a kliens számára ez a legbiztonságosabb menete az állításoknak. 

Fontos, hogy az önismereti folyamatban egyeztess a segítőddel, hogy részt veszel az állításon. Amennyiben szükségét érzed és engedélyt adsz rá, szívesen konzultálok a téged kísérő szakemberrel az állítás folyamatáról. 

A családállítási folyamat, mély lelki témákat érint. Előfordulhat, hogy az ott megtapasztaltak, megérintenek, és felkavarnak. Ezért ajánlom, hogy ha állítasz, gondoskodj magadról és a feldolgozáshoz vedd igénybe egy szakember segítségét: pszichológust, önismereti tanácsadót, coachot, akivel át tudod beszélni azt a témát, ami megérintett. Lehetőség van rövid, célzott együttműködésekre is, amik csak egy adott témát érintenek. A rendszeres üléseket ajánlom vagy minimum 3-5 ülést. 

Lehet, hogy a közös rátekintéssel olyan értelmet is találsz, ami mellet talán egyedül elsiklottál volna. Amennyiben nem ismersz szakembereket, vállalok alkalmi feldolgozó üléseket vagy tudok ajánlani kollégákat is. 

​FELDOLGOZÁS 

MIK AZ ÁLLÍTÁS
UTÓHATÁSAI?

Általában a pozitív változások már rövid távon jelentkezni szoktak, de az is előfordulhat, hogy csak hónapok vagy évek múlva következik be az állításban lejelölt változás.  

Néha előfordul, hogy a következő néhány napban még feljönnek a nehézségek, amik az állításban megjelentek, de ezek rendeződni szoktak. Amennyiben nem, természetesem rendelkezésre állok, hogy átbeszéljük, dolgozzunk velük és a megkeressük a megoldást.

Az esetlegesen tapasztalt nehézségek a témához kapcsolódnak, nem a családállítás módszeréhez. 

​​KERETEK

Egy állítás körülbelül  1,5 óráig tart.

Az egy napos családállító eseményen körülbelül 4-5 állítás zajlik le. 

A kezdés reggel 9 - kor van és este 7 körül fejeződik be.

Az Általános Szerződési Feltételek teljes szövegét itt találod. 

Rövidített szöveg: ​

A Szolgáltató nem orvos és nem pszichoterapeuta, az általa nyújtott szolgáltatások pedig különösen nem minősülnek
a) az orvosi gyakorlat,
b) az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy
c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások körébe tartozó tevékenységnek,
a Szolgáltató nem gyógyít és nem diagnosztizál. 

 

Az ügyfél Szolgáltatóval való együttműködése egy partneri folyamat amelynek célja, hogy az ügyfelet az általa egyoldalúan – illetve a Szolgáltatóval való egyeztetés során a Szolgáltatóval közösen – meghatározott célok elérésében támogassa többek között azáltal, hogy az ügyfél a lehető legtöbbet hozza ki önmagából, így életét egyre hitelesebben, önazonosabban alakíthassa, és egyre inkább saját értékrendjével és világképével azonos életet és környezetet alakíthasson ki. 

ÁRAK

Családállítás   40.000 Ft

Résztvevő       12.000 Ft 

2 napos csoporton az Állítók egyik nap állítós másik nap résztvevő díjat fizetnek.

VIDEÓK

Az Integrál Európai Konferencián 2016-ban és 2018-ban Gánti Bencével és számos segítővel, állítás vezetőként vettem részt a több száz fős kollektív Európa és Globális állításon.  Nézd meg az erről készült videókat. 

300 fős Európa állítás az

Integrál Európai Konferencián 2016-ban

450 fős Kollektív állítás az

Integrál Európai Konferencián 2018-ban

KÉRDÉSED VAN?
FORDULJ HOZZÁM BIZALOMMAL!

52038632_10155878851576969_1257122363305099264_n.jpg
Nagyon sokat segített a családállítás, és sok feladatot adott ez a nap. Sok változás történt körülöttem, és bennem, nagyon sok mindenre fény derült, amiről eddig nem is volt tudomásom. Váratlan érzelmi ingadozások, és érzelmi kitörések is jellemezték ezt a 21 napot. Változott édesanyámmal is a kapcsolatom. Lassan, de alakul minden. Köszönöm!

Erzsi

Az Általános Szerződési Feltételek teljes szövegét itt találod.

Rövidített szöveg: ​

A Szolgáltató nem orvos és nem pszichoterapeuta, az általa nyújtott szolgáltatások pedig különösen nem minősülnek
a) az orvosi gyakorlat,
b) az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy
c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások körébe tartozó tevékenységnek,
a Szolgáltató nem gyógyít és nem diagnosztizál. 

 

Az ügyfél Szolgáltatóval való együttműködése egy partneri folyamat amelynek célja, hogy az ügyfelet az általa egyoldalúan – illetve a Szolgáltatóval való egyeztetés során a Szolgáltatóval közösen – meghatározott célok elérésében támogassa többek között azáltal, hogy az ügyfél a lehető legtöbbet hozza ki önmagából, így életét egyre hitelesebben, önazonosabban alakíthassa, és egyre inkább saját értékrendjével és világképével azonos életet és környezetet alakíthasson ki. 

bottom of page